fbpx
  • Program Luni Vineri: 09:00 - 17:00

Este asistența medicală o profesie feminină?

Este asistența medicală o profesie feminină? Probabil am putea fi tentați să afirmăm cu tărie acest lucru… dar oare chiar așa este?

Asistentul medical (en: nurse) este persoana care lucrează în domeniul medical și este calificată să îngrijească bolnavii.

Înainte de întemeierea asistenței medicale moderne, membrii ordinelor religioase (călugărițele și călugării) ofereau adesea îngrijiri asemănătoare asistenților medicali.

Florence Nightingale a fost precursoarea serviciului sanitar modern. În 1860 ea a înființat prima școală de asistente din lume care colabora în mod continuu cu un spital și o școală de medicină.
Modelul de asistență Nightingale a devenit popular fiind adoptat în restul Europei și în America de Nord după anii 1870.

La începutul anilor 1900 pregătirea asistentelor se făcea cu precădere în spital, accentul fiind pus pe experiența practică. Școala în stil Nightingale a început să dispară. Spitalele și medicii vedeau asistentele ca pe o sursă de muncă gratuită sau ieftină.

Profesia de asistentă medicală s-a transformat odată cu Al Doilea Război Mondial. În Statele Unite, asistența medicală din Armată și Marină a fost percepută ca o ofertă atractivă, 30% din populație oferindu-se ca voluntar pentru serviciu – o proporție mai mare decât orice altă ocupație din societatea americană.

Deoarece femeile nu au avut acces la educația superioară până acum un secol, șansa lor de a profesa în domeniul medical se rezuma la poziția de asistentă, iar acest fapt a stimulat, la rându-i, tendința de delimitare a sexelor în domeniul medical.

Odată cu creșterea așteptărilor privind egalitatea la locul de muncă la sfârșitul secolului al XX-lea, asistența medicală a devenit o profesie oficial neutră din punct de vedere al genului, deși, în practică, procentul de asistenți medicali de sex masculin rămâne, la începutul secolului al XXI-lea, cu mult sub cel al femeilor medic.

În 2005, statisticile au arătat că 92% din asistenții medicali ai Statelor Unite erau de sex feminin. Prin urmare putem spune că trendul prezenței masculine în această profesie există.

Deși în vremurile vechi femeile au dominat domeniul asistenței medicale, odată cu consolidarea laturii tehnice, profesia a devenit foarte atractivă și pentru bărbați. Mereu apar metode noi de lucru care necesită mai multe profiluri tehnice și creează provocări suplimentare, iar acest lucru este foarte stimulant.

Probabil femeile se simt confortabil și natural în această profesie datorită predispoziției profund umane de “a avea grijă de ceilalți”.

Atunci când îți dorești cu adevărat această meserie, când o privești ca pe o vocație, nu mai contează statisticile și numărul bărbaților sau al femeilor care sunt asistenți medicali.

Un avantaj al acestei profesii este îmbătrânirea populației. Datorită acestui trend, cererea de asistenți medicali este într-o continuă creștere, ceea ce duce la scăderea ratei șomajului pentru această profesie.

Ca asistent medical nu lucrezi doar în clinici sau spitale, urgențe și chirurgie. Ai posibilitatea să te specializezi într-o gamă largă de domenii de îngrijire medicală, de la pediatrie și geriatrie la reabilitare, cardiologie, obstetrică și educație medicală.

Pe lângă flexibilitatea profesională, nevoia de asistenți medicali îți oferă posibilitatea de a te deplasa și de a găsi locuri de muncă bune.

O asemenea posibilitate îți oferă programul Focus Care, conceput special pentru AMG. Acesta, în 7 pași, te pregătește pentru o carieră de asistent medical de succes.

Îți oferă posibilitatea de a munci și în străinătate, de a învăța tehnici noi, de a te perfecționa și de a deveni cu adevărat un profesionist în acest domeniu.

Prin urmare… nu contează dacă ești bărbat sau femeie. Important este să îți placă această meserie și să îți dorești să o practici.